אורז מלא - OUT, קינואה - IN

כשאנחנו מדמיינים מה שבט נידח, מצאצאי האינקה, יגיש לאורחים מזדמנים, רובנו ידמיינו כל דבר אחר, חוץ מקינואה. אבל, למרבה ההפתעה, הדגן היאפי האופנתי שחדר לחיינו בשנים האחרונות, נחשב כמקודש לאינקה בדרום אמריקה. מירית קרקובסקי מציינת 9 עובדות על הקינואה, הייחוד שלה ולא שוכחת לתת מתכון טעים לסיום
מאת מירית קרקובסקי
| 18/06/2007 |
צפיות: 14,387
למין האנושי יש היסטוריה ארוכה עם הקינואה, כשכבר בתקופת האינקה הקינואה נחשבה מקודשת. אבל מאז ימי האינקה, הקינואה ירדה מגדולתה ורק לאחרונה היא חוזרת לתפוס מקום של כבוד.

לא היה קשה לשים לב איך בבת אחת יוצא דגן הפלא הזה מאלמוניותו בשנה האחרונה וחודר למדפי המוצרים הישראלים בשעטה.

חברות מסחריות רבות זיהו את הפוטנציאל המסחרי והדימוי הבריאותי יקר המציאות הגלום בדגן הפלא הזה והחלו לשווק אותו במכלול המוצרים שלהם.

רוצים לאכול נכון? היכנסו לפורום תזונה ודיאטה
ומה עם הילדים? בפורום תזונה ודיאטה לילדים תוכלו ללמוד מה בריא עבורם

הקינואה תפסה בתוך שנים אחדות מקום של כבוד והתאזרחה בארץ כפי שעשתה בכל העולם המערבי. גם אלו שמעדיפים לצרוך חלבונים שלא ממקורות הקשורים בבעלי חיים ובעיקר הצימחונים מצאו בו מקור חדש ומגוון לחלבונים שלא מן החי.

טעמה של הקינואה נייטרלי מאד והיא סופגת בבישול כמעט כל טעם ותיבלון. מרקמם האוורירי של הזרעים אינו דחוס ונימוח בפה לאחר בישול קצר יחסית. הכנתה פשוטה ואפשר לשלב אותה בקלות כמעט בכל מאכל מבושל או סלטים.

כמה עובדות על קינואה:

1. לזרעי הקינואה ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד. בניגוד לדגנים אחרים הקינואה עשירה בכל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם ואיכות החלבון בה גבוהה במיוחד. הקינואה עשירה גם בזרחן, בברזל ובמגנזיום וכן בסיבים תזונתיים.

האם תזונה צמחונית וטבעונית בריאה יותר? לתוצאות הסקר

2. הערכים התזונתיים הנמוכים יחסית של פחמימות בקינואה אל מול ערכי חלבונים איכותיים וגבוהים הם מקור לוויכוח באשר לסיווג הירק הזה כבן למשפחת הירקות או התבואות. ב-100 גרם קינואה יש 374 קלוריות, 13 גרם חלבון וששה גרם שומן.

כך או כך, מי שמתעקש לשייכו בכל זאת למשפחת הדגנים, מכיר בערכי הפחמימות הנמוכים שבו. משום כך הקינואה יכולה להיכלל בתפריט דיאטתי שבו אנו מבקשים להוריד את ערכי הפחמימות ובאותה עת לקבל תחושת השובע הכרוכה באכילת מוצרי דגן.

3. קינואה אינה מכילה גלוטן, כך שאנשים הסובלים מצליאק וגיוון הדגנים שלהם דל יכולים להינות ממנה.

4. עד לפני כחמש שנים קשה היה למצוא ישראלי שידע בכלל לענות על השאלה מהי הקינואה ואולם מסתבר שבשנים האחרונות רבים מאמצים לחיקם את ה"דגן" המסתורי שהגיע מהרי האנדים הרחוקים עד אלינו והתאקלם כאן בהצלחה מרובה תודות לטרנד המזון הבריאותי שאוסף לחיקו בהתלהבות מוצרים חדשים.

5. בניגוד לדעה הרווחת, קינואה, למרות מרקמה הדגני, אינה שייכת למשפחת הדגנים כלל וכלל. החלקים האכילים בה הם הזרעים והעלים. אנו מכירים לרוב את הזרעים בצורתם היבשה, אותם ניתן למצוא היום באריזות דומות לאלו של דגנים כדוגמת אורז.

זרעי הקינואה עשו מעבר מהיר בשנים האחרונות מחנויות הטבע האקסלוסיביות אל מדפי המרכולים והסופרמרקטים והמחיר של הירק המעניין הזה צנח בהתאם. אחרונות להצטרף היו חברות המזון המתועש אשר התחילו להכליל אותו בצורה מעובדת במוצרי מזון שונים.

6. מקורה של הקינואה הוא בדרום אמריקה שם היא מוכרת לילידי המקום כאחד מן הצמחים הותיקים המתועשים ומשמשת אותם במזונם כבר למעלה מ-6,000 שנים.

צמח הקינואה כונה על ידי בני האינקה "אם הדגן" ונחשב מקודש על ידם. שליט האימפריה היה זוכה לכבוד של זריעת הזרעים הראשונים בכל שנה, פותח את עונת הזריעה של "הדגן" ומאכיל את נתיני האימפריה.

הכובשים הספרדיים אסרו בתקופות מסויימות את גידולו כחלק מניסיון לדכא את בני האינקה ולהכפיף אותם למרות הספרדית ולהטמיע בהם ערכים אירופאיים. הספרדים הרשו להאכיל בו בהמות בלבד מתוך כוונה לפגוע במעמדו המקודש של הצמח. שמה של הקינואה ניתן לה על ידי הכובשים הספרדיים של דרום אמריקה.

7. צמח הקינואה הינו צמח עמיד מאד ומסוגל לנבוט ולהפיק יבול כמעט בכל מזג אוויר, ולפיכך הוא קל להתאקלמות כמעט בכל משק חקלאי.

8. לזרעי הקינואה ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד. בניגוד לדגנים אחרים הקינואה עשירה בכל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם ואיכות החלבון בה גבוהה במיוחד. הקינואה עשירה גם בזרחן, בברזל ובמגנזיום וכן בסיבים תזונתיים.

9. צמח הקינואה מכוסה בציפוי רעלי אשר יש להסירו לפני עיבודו למאכל אדם.עלי הקינואה מכילים כמות מעטה של רעל המצוי גם בעלי תרד וסלק, אך בבישול אין לחשוש מהם, תוך הקפדה על צריכת כמויות מבוקרות.

עוד על תזונה בריאה:
הבטטה תנצח את הפחד
לרזות בדרך הטבע
נבטים. מזון-על
לשכוח את השומן, להתרכז בגזר
קחי לך תפוחים ותמרים, זה בריא

אם לא נחשפתם עד עתה לירק הפלא הזה, כנראה שהגיע הזמן. נסו אותו בצורה הטבעית שלו ולא בתור תוסף במוצרי מזון מעובדים על מנת להישבות בקיסמו. לנוחיותכם, מצורף מתכון שיעזור לכם להכיר את הקינואה:

קינואה בטעם גזר

המצרכים:
1/2 קילו קינואה (1 שקית)
3 גזרים בינוניים, קלופים ומגורדים גס בפומפיה
1 בצל יבש, בינוני קצוץ דק
3-4 כפות שמן זית
מים קרים עד כיסוי

אופן ההכנה:

יוצקים את השמן לסיר, מוסיפים את הגזר והבצל, מציתים את האש, להבה גדולה. מערבבים, מכסים במכסה, מאדים שתי דקות. פותחים ומערבבים עוד כשתי דקות.

מוסיפים את הקינואה ישר מהשקית, מערבבים. ממשיכים לערבב עד שהקינואה מתלהטת, אפשר לבדוק עם גב כף היד.

מוסיפים את המים הקרים וכשרותח מנמיכים את האש, מכסים במכסה ולא פותחים אותו 20 דקות. כעבור 20-25 דקות פותחים את המכסה ובודקים עם מזלג עד תחתית הסיר אם המים נספגו. ואז מכבים, מכסים במגבת מעל המכסה. אחרי 15 דקות פותחים ומאווררים במזלג.

כשמבשלים את הקינואה כמו שצריך הגרגרים הזעירים נהפכים לשקופים ומולידים זנב קטנטן, לבן. בישול יתר יהפוך אותו לעמילני ודביק. המים צריכים להיות עד כיסוי בלבד, אותה נקודה מתעתעת שבה לא בטוחים אם המים צפים מעל הגרגרים או הגרגרים מעל המים.

אפשרות נוספת להגשת סיר קינואה:
3 כפות שמן זית
4 כפות סויה קיקומן
מוסיפים את שמן הזית, מערבבים היטב. מוסיפים את הסויה. מערבבים היטב.
שימו לב, אין בכלל מלח בבישול הקינואה. הסויה תמליח אותה.
יש גם אפשרות להוסיף בצל ירוק קצוץ, או עגבניה ויוגורט ומלח גס מעל הכל.

לאתר המרכז לטיפול בהשמנת יתר

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר